Zo wordt de hoogte van kinderalimentatie berekend

Berekenen van de kinderalimentatie

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding, zal er ook kinderalimentatie betaald moeten worden. Maar wat is de hoogte van die kinderalimentatie precies? Dat wordt aan de hand van complexe berekeningen precies vastgesteld. Hierbij staan twee punten centraal: wat het kind nodig heeft of de kinderen nodig hebben, en het bedrag dat iedere ouder realistisch gezien kan betalen. Die factoren zijn natuurlijk in iedere situatie anders. In de meeste gevallen wordt er voor de behoeften van het kind of de kinderen echter uitgegaan van de normen in het rapport ‘Kosten van kinderen ten behoeve van vaststelling kinderalimentatie’. Wij vertellen in dit blog meer over de manier waarop berekend wordt hoeveel kinderalimentatie betaald moet worden. Wilt u een exacte berekening laten maken van de kinderalimentatie? Dan raden we aan om contact op te nemen met een professional.

Draagkracht van beide ouders

Bij het berekenen van de kinderalimentatie wordt gekeken naar de draagkracht van beide ouders. Dit wil zeggen: wat zouden de ouders bij kunnen dragen aan de behoeften van het kind of de kinderen op financieel gebied? De rechter zal bij het berekenen van de kinderalimentatie altijd rekening houden met de financiën van de ouders: de inkomsten en de uitgaven. Voor een exacte berekening wordt speciale software gebruikt. Zo kan de kinderalimentatie nauwkeurig berekend worden.

3 stappen van kinderalimentatie

U gaat er natuurlijk van uit dat de berekening van de kinderalimentatie nauwkeurig gebeurd. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van speciale software. Bij die berekening worden drie algemene stappen betrokken:

  1. De behoefte van het kind of de kinderen komen op de eerste plek. Wat heeft het kind precies nodig? Hiervoor wordt meestal de tabel gebruikt in het rapport ‘Kosten van kinderen ten behoeve van kinderalimentatie’.
  2. Ook de behoefte van de ouders worden vastgesteld: het draagkrachtloos inkomen. Dit is het bedrag dat de ouder voor zichzelf nodig heeft om rond te kunnen komen. Wat er verder nog overblijft aan inkomen, zou aan de kinderen besteed kunnen worden.
  3. Gebaseerd op de draagkracht van de ouders wordt ten slotte de hoogte van de kinderalimentatie vastgesteld.

Deze stappen hier beschreven zijn natuurlijk erg algemeen. Voor de exacte hoogte van de kinderalimentatie kunt u het beste professioneel advies inschakelen.

Uw hele scheiding door één specialist afgehandeld, waaronder de kinderalimentatie in Voorburg? Neem contact op voor meer informatie.

No comments.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *